“ – – emme ole suoneet leikkimiselle ja suunnittelemattomalle kuljeskelulle sitä arvoa, minkä ne — myös tieteellisessä toiminnassa — ansaitsevat.”
-
" – – gadamerilaisen hermeneutiikan näkökulmasta keskustelua ylläpitävä ja vallitsevaa mielipidettä tällä tavoin kyseenalaistava avoin kysyminen on kaikista vastuuntuntoisin ajattelun muoto. "
-
”Gadamerilla kokemuksen tavoitteena ja huipentumana ei ole käsitteellinen propositionaalinen tieto, vaan kokeneisuus, mikä merkitsee avoimuutta uusille asia ei olekaan kuten luulin -kokemuksille. – – Kokeneisuus merkitsee uskaltautumista toiseuden kohtaamiseen, vastuullisuutta toiseudelle.”
-
"Hermeneuttisessa tutkimuksessa, sikäli kun sitä tehdään Gadamerin korostaman hermeneuttisen avoimuuden ja dynaamisuuden hengessä, esimerkiksi tutkimuksen jäsennyksen ja sisällöllisten painopisteiden a priori määrittäminen on vaikeaa."
-
“Gadamerin mukaan taideteos aina välittää jotakin totta maailmasta. Taideteos ei siis ole pelkkä esteettinen objekti, vaan maailmaa koskeva totuusväite. Gadamerilla taide ei ole ‘pelkkää’ taidetta ja aistinautintoa.”
-
“ – – elämänikäisen oppimisen tärkein determinantti ei ole yksilön tai kansalaisen työmarkkinakelpoisuus tai kansakunnan kansainvälinen kilpailukyky, vaan yksilön tietoisuus oman tietoisuutensa rajallisuudesta ja tähän perustuva halu ylittää rajallisuutensa yhä uudelleen.”
-
”Kokemukseen kuuluu toisin sanoen negaation elementti: kokemukseen sisältyy jotakin odottamatonta, sellaista, mitä emme ajatelleet; kokemus on ennen kaikkea asia ei olekaan kuten luulin -kokemusta. – – Jos jokin asia tapahtuu odotustemme mukaisesti, kyseessä ei ole lainkaan Gadamerin tarkoittama dialektinen kokemus.”
-
“Tekstintulkinta on Gadamerille itsetutkiskelun ja asioista yhdessä tekstin kanssa oppimisen prosessi, johon keskeisenä osana kuuluu opitun soveltaminen ja käyttäminen. “
-
"Dogmaattiset lausumat, jotka eivät ole avoimia keskustelulle, eivät kuulu keskusteluun. Ne ymmärtävät väärin merkityksen käsitteen ja maailman ontologisen luonteen, joka on 'olla alati realisoitumassa valmistumatta lopullisesti koskaan'. Voidaankin puhua keskustelun ylläpitämisen sokraattis-hermeneuttisesta taidosta."
-
”Ymmärtäminen on Gadamerin mukaan sitä parempaa, mitä enemmän tulkitsija pyrkii soveltamaan tätä totuutta omassa elämässään. Negaation kautta ajateltuna: emme ymmärrä tekstiä lainkaan, ellemme pysty liittämään tekstin viestiä jollakin tavalla omaan situaatioomme, elämismaailmaamme ja projekteihimme."
-
”Gadamer näkee hermeneuttisten tieteiden nimenomaisena tehtävänä sovellutuskelpoisten totuuksien löytämisen. Applikaation käsitteeseen liittyy ajatus hermeneutiikasta kulloistakin historiallista tilannetta puhuttelevana ja sen ongelmiin vastauksia etsivänä toimintana, ei ikuisten totuuksien tavoitteluna, God´s eye view -metafysiikkana.”